Avem apă pe Marte. Dar viață?



Una dintre cele mai mari descoperiri din istoria spațială recentă a fost publicată ieri de o echipă de cercetători de la NASA. Potrivit acestora, apă în stare lichidă curge pe suprafața planetei în anumite zone, element confirmat de fotografiile făcute de MRO (Mars Reconnaissance Orbiter). 

Deși simpla prezență a apei nu indică cert faptul că ar exista și forme de viață, ea crește șansele de a oferi refugiu în fața condițiilor aride pentru forme simple de existență ca microbii. Chiar dacă vorbim și de apă cu concentrație salină foarte mare, susține John Grunsfeld, director asociat în departamentul de misiuni științifice al NASA.

Rămâne neclar de unde provine apa. Teorii includ un proces chimic numit delicvescență (prin care anumite în prezența unor substanțe se extrage apa din atmosferă), topirea calotelor polare sau chiar izvoare subterane. Următorul pas al investigației ar fi identificarea cauzei. 

Nu este prima dată când a fost găsită apă pe Marte. Se știe de mulți ani că Marte are calotele polare înghețate și că noaptea se formează uneori mici bălți la suprafață. Iar Curiosity, robotul trimis de NASA pe planeta roșie, a descoperit și el urme de metan, ceea ce ar indica posibilitatea existenței vieții, acum sau în trecut.

Rămâne de văzut în viitor dacă există sau nu viață cu adevărat pe Marte - dar cert este că șansele s-au îmbunătățit considerabil în lumina noilor descoperiri.





Citește și: