America literară - o hartă a celor mai bune cărți pentru fiecare stat - partea IExistă povești care nu sunt doar dintr-un loc, ci aparțin acelui loc. Ele evocă atât de frumos un loc, un timp și un mod de viață, încât devine aproape imposibil să separi impresia literară de realitate.

Inaugurăm luna literară și prezentăm astăzi prima din cinci părți în care împerechem câte o carte cu statul american pe care îl reprezintă. În continuare, în fiecare zi de luni a lui martie o sa mai postaăm câte o parte. Despre unele dintre aceste cărți putem spune că sunt suspecții de serviciu, în timp ce altele sunt mai puțin cunoscute, însă cu siguranță merită descoperite. 

Ceea ce NU facem în această hartă literară a Americii este să prezentăm niște cărți doar pentru că sunt celebre; deci nu vă așteptați la scriitori de sex masculin, majoritatea decedați! Și nici la Margaret Mitchell. :)

 

1.     ALABAMA: Să ucizi o pasăre cântatoare, Harper Lee: "De data aceasta nu luptăm împotriva yankeeilor, ne luptăm cu prietenii noștri. Dar, amintiți-vă acest lucru, indiferent cât de amare devin lucrurile, sunt încă prietenii noștri și acest loc este încă casa noastră."

2.     ALASKA: În sălbăticie, Jon Krakauer: "Nucleul de bază al spiritului viu al unui om este pasiunea pentru aventura. Bucuria vieții vine din întâlnirile noastre cu experiențe noi, și, prin urmare, nu există nici o bucurie mai mare decât să aibă un orizont nesfârșit în schimbare, pentru fiecare zi pentru a avea un soare nou și diferit. "

3.     ARIZONA: Meridianul sângelui, Cormac McCarthy: "Universul nu este un lucru îngust și ordinea lui nu este constrânsă de nici o libertate de acțiune în concepția sa de a repeta ceea ce există într-o parte în orice altă parte. Chiar și în această lume mai multe lucruri exista fără știrea noastră decât cu ea și ordinea în creație pe care o vezi este ceea ce ai pus acolo, ca un șir de caractere într-un labirint, astfel încât să nu piardă calea. "

4.     ARKANSAS: Știu de ce cântă pasărea din colivie, Maya Angelou: "Dacă creșterea este dureroasă pentru fata negresă din Sud, să fii conștient de deplasarea ei este rugina de pe aparatul de ras care amenință gâtul. Este o insultă inutilă. "

5.     California (sud): The White Boy Shuffle, Paul Beatty: "Eram tipul negru amuzant. În Santa Monica, la fel ca în majoritatea sanctuarelor predominant albe din jungla urbană, "tip negru amuzant" este un identificator versatil, folosit pentru a distinge masculul negru inofensiv de minorul caucazian, menținând în același timp semiotica politicii corecte. "

6.     California (Nord): Blonda sinucigașă, Darcey Steinke: "Vei vedea, există un milion de moduri de a ucide părțile moi din tine."

7.     COLORADO: Unghiul repausului, Wallace Stegner: "Acasă este o noțiune pe care numai națiunile fără adăpost o aprecia pe deplin și numai dezrădăcinații pot să o înțeleagă."

8.     CONNECTICUT: Nouă Povestiri, "Unchiul Wiggily în Connecticut," J. D. Salinger: "Servitoarea asta amețită", zise Eloise fără să se miște de pe canapea. "Am aruncat două cutii de carton nou-nouțe în nasul ei acum o oră. Va fi în orice clipă, să mă întrebe ce să facă cu ei. Unde naiba am fost?' "

9.     DELAWARE: Bunul domn Bird, James McBride: "Unele lucruri în această lume, pur și simplu nu sunt menite să fie, cel puțin nu în vremurile în care dorim să se întâmple, iar inima trebuie să reziste în această lume ca o amintire, o promisiune pentru lumea care va să vină. E un premiu la sfârșit, dar totuși, este o sarcină grea de purtat. "

10. FLORIDA: Ochii lor îl priveau pe Dumnezeu, Zora Neale Hurston: "Ea era întinsă pe spate, sub părul scufundat în cântarea înaltă a albinelor care il vizitează, aurul soarelui și suflarea vântui, atunci când vocea inaudibilă a tot ce o înconjura a venit la ea. Ea a văzut o albină purtătoare de praf scufundându-se în sanctitatea unei floari; o mie de flori arcuite pentru a satisface îmbrățișarea iubirii și fiorul extatic al copacului de la rădăcină la cele mai mici ramuri spumau în fiecare floare și spumau cu încântare."

Citește și: